Autorius Tema: C++ Pirmoji Programa  (Skaityta 20165 kartus)

Neprisijungęs subxax

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 17
  • Karma: +1/-0
    • Žiūrėti profilį
C++ Pirmoji Programa
« Įrašytas: 2010-02-28 15:57:08 pm »
Daugiausia, kaip jau daugelis žinote, viskas prasideda nuo pirmosios programos, tai proga panaudoti teorines žinias praktikai. Bet šią pamoka noriu daryti daugiau iš teorinės pusės. Nors ir teorija sausa šaka, bet be jos negalėtume praktikuoti.

Taigi, norint programuoti, kaip jau ir skaitėte ankstesnes pamokas, reikia kompiliatoriaus. Kadangi jūs šioje kalboje dar visiškai žalias, tai jums reiktu naudoti paprastesnes technologijas. Aš siūlau naudoti kompiliatorių Dev-C++ tai vienas iš paprasčiausiu, kuriuos žinau.

Jį galite rasti čia: http://www.bloodshed.net/dev/devcpp.html
Jeigu nenorite naudoti šio kompiliatoriaus, tai jauskitės laisvai, imkit betkokį jums patinkantį.

Taigi, šią pamoką skirsiu susipažinti su kompiliatoriumi ir parašyti savo pirmąją programą.
Įsirašykite kompiliatorių ir paleiskite.

Tūrėtumėte matyti kažką panašaus į:


Norint susikurti projektą, spaudžiame File->New->Porject:


Paspaudę matysime, štai tokią lentelę:


Pasirinkite Empty Project ir įrašykite į lauką projekto vardą.
Kadngi jau turime projektą, mums reikia cpp failo. Taigi ant projekto spaudžiame kitą pelės ir spaudžiame new file:


Sukūrę failą, jį pervardinkite į: vardas.cpp, vardas gali būti betkoks, bet failo formatas turėtu būti .cpp.
Viskas jūs pasiruošęs rašyti savo pirmąją programa, belieka tai ir padaryti.

#include <iostream>
using namespace std;



int main()
{
    cout << "www.manualai.lt" << endl;
    system("pause");
    return 0;
}


#include <iostream> - šia komanda mes į kodą įterpiame iostream biblioteka, ją naudosite beveik visur.
Pagrindinė iostream reikšmė yra Input Output Stream, tai yra Ivedimo ir Išvedimo srautai.
#include -  tai yra makrokomanda, kuria kompiliuoja pirminis procesorius, ja mes įterpiame bibliotekas, bet apie makrokomandas šiek tiek vėliau.
int main() - tai pagrindinė programos klasė, kurioje vyksta visa programa, nors ir ką be darytumėte programos realizacija išlieka šioje klasėje.
{} - programos atidarymo ir uždarymo blokai, juose pradedamas bei baigiamas kodas.
cout << "www.manualai.lt" << endl; - cout komanda kviečia išvedimo srauta OUTPUT ir išveda rezultatus į console.
system("pause"); - jeigu bent kiek žinote apie CMD(Command Prompt) tai kviečia PAUSE komanda į CMD console, tai sustabdo programą kad ji neužsidarytu vos tik pasileidusi.
return 0; - iškviečia main() klasę ir pritaiko jos reikšmę  = 0, tai išjungia programą.

Parašius programą, spaudžiame Compile & Run arba spaudžiame F7.

Rezultatas:



« Paskutinį kartą keitė: 2010-02-28 15:59:58 pm sukūrė subxax »

Neprisijungęs Vygantas Pauliukonis

  • Dalyvis
  • **
  • Įrašai: 1136
  • Karma: +12/-2
  • Itkokteilis.lt
    • Žiūrėti profilį
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #1 Įrašytas: 2010-02-28 16:11:58 pm »
AI supratau ja biski su ja kartais negalima padaryt kokio pc laikamcio uz kiek pc isijungs ?

Neprisijungęs subxax

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 17
  • Karma: +1/-0
    • Žiūrėti profilį
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #2 Įrašytas: 2010-02-28 16:14:20 pm »
AI supratau ja biski su ja kartais negalima padaryt kokio pc laikamcio uz kiek pc isijungs ?

Galima

Neprisijungęs vitalikaz

  • Dalyvis
  • **
  • Įrašai: 895
  • Karma: +59/-2
  • Tikėk kuo tiki
    • Žiūrėti profilį
    • blast.lt
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #3 Įrašytas: 2010-03-01 19:28:04 pm »
Šiaip aiškiai išdėstei, bet trupučiuką tave pataisysiu. main šiuo atveju nėra klasė. Tai metodas (kitaip sakant funkcija), kuris iškviečiamas automatiškai, paleidžiant sukompiliuotą exe failą, ir kuris turi gražinti int tipo reikšmę operacinei sistemai (klaidos kodą). Todėl gale ir rašome return 0 (nėra klaidos). Jeigu pasakotum apie Java, tai jo, ten būtinai turi būti klasė, kuri viduje turi turėti vėl gi METODA Main.

Manualai.lt Forumas

Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #3 Įrašytas: 2010-03-01 19:28:04 pm »

Neprisijungęs subxax

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 17
  • Karma: +1/-0
    • Žiūrėti profilį
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #4 Įrašytas: 2010-03-01 19:35:57 pm »
Na taip main() tai metodas dekui kad pataisei

Neprisijungęs eXtreme

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 103
  • Karma: +6/-0
    • Žiūrėti profilį
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #5 Įrašytas: 2010-03-01 21:05:43 pm »
Hmm, iki kokio lygio tas pamokėles žadi rašyti? Beto ne geriau būtų buvę pirmiau kitus C++ komponentus aptarti, tokius kaip ciklai ar masyvus ir poto pereiti prie programų kūrimo? Manau taip būtų geriau. :)
« Paskutinį kartą keitė: 2010-03-01 21:16:51 pm sukūrė eXtreme »

Neprisijungęs subxax

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 17
  • Karma: +1/-0
    • Žiūrėti profilį
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #6 Įrašytas: 2010-03-01 21:40:22 pm »
Hmm, iki kokio lygio tas pamokėles žadi rašyti? Beto ne geriau būtų buvę pirmiau kitus C++ komponentus aptarti, tokius kaip ciklai ar masyvus ir poto pereiti prie programų kūrimo? Manau taip būtų geriau. :)

Tai ka cia padariau, pradinukams pades suprasti ka jie istikruju gamina. Beje butu neteisinga aptarti ciklus ar masyvus, visai zali programavime isvis nesuprastu.

Neprisijungęs eXtreme

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 103
  • Karma: +6/-0
    • Žiūrėti profilį
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #7 Įrašytas: 2010-03-01 22:19:05 pm »
Nemanau, kad nesuprastų. Na masyvai tai kiek per sudėtinga, bet ciklus tikrai galėjai aprašyti.
Geriausiai būtų, kad su kiekviena sukurta pamoka parodytum kaip tai panaudoti praktikoje, pvz. sukuri pamoką apie ciklus ir parašai programą patiems išbandyti ir pasipraktikuoti.

Neprisijungęs ganjabest

  • Dalyvis
  • **
  • Įrašai: 968
  • Karma: +41/-1
  • Povilas Stankevičius
    • Žiūrėti profilį
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #8 Įrašytas: 2010-03-01 23:47:40 pm »
Na cia zinoma sitos zinios pradinuku lygio palyginus su kas laukia , bet tuo paciu gal kazkam ir kiek sudetingos .. O jeigu as pasakyciau ..tai mane pradejo mokinti nuo dar sudetingesniu dalyku ..man pati pirma paskaita c++ programavimo buvo iskarto laboratorinis, uz kuri rase ivertinima . O reikejo sukoduoti skaiciuotuva kuris galetu atlikti daugyba, dalyba, sudeti, skirtuma su dviem skaiciais :D

Ir kalbekit suprantamiau .. manau tikrai pradinukas nesupras kas yra ta klase ar metodas .. main() galima apibudinti kaip pagrindine funkcija nuo kurios prasideda programos vykdymas. tas pats kaip koks pagrindinis meniu  ;D
« Paskutinį kartą keitė: 2010-03-01 23:56:55 pm sukūrė ganjabest »
Visi žmonės kaip žmonės - tik aš vienas kaip dievas!

Neprisijungęs Lukas

  • Administratorius
  • Herojus
  • ******
  • Įrašai: 7431
  • Karma: +232/-15
    • Žiūrėti profilį
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #9 Įrašytas: 2010-03-02 10:36:44 am »
ne nuo c++ reikia pradet mokytis programint :D
Jūsų draugas, kolega ir puslapio administratorius,

Lukas.

Gerda Photography
Serveriai.lt 50% nuolaida!
Free Hosting
Free Templates

Neprisijungęs subxax

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 17
  • Karma: +1/-0
    • Žiūrėti profilį
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #10 Įrašytas: 2010-03-02 11:51:11 am »
ne nuo c++ reikia pradet mokytis programint :D

Teisingai. Kazkurioi pamokoi tai minejau.

Neprisijungęs ganjabest

  • Dalyvis
  • **
  • Įrašai: 968
  • Karma: +41/-1
  • Povilas Stankevičius
    • Žiūrėti profilį
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #11 Įrašytas: 2010-03-02 12:34:21 pm »
Nu siaip nuo pascalio vidurineje pradeda mokinti.. Bet as vidurineje vos 3 pamokas programavimo turejau  ;D o univere jau nebemokina pascalio .. Ir as manau kad pasakymas ne nuo C++ reikia pradet nera teisingas.. Pradet gali nuo bile ko. Tik va kaip pats kirsi ta dalyk air t.t. tai jau tavo beda cia  ;D
Visi žmonės kaip žmonės - tik aš vienas kaip dievas!

Neprisijungęs vitalikaz

  • Dalyvis
  • **
  • Įrašai: 895
  • Karma: +59/-2
  • Tikėk kuo tiki
    • Žiūrėti profilį
    • blast.lt
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #12 Įrašytas: 2010-05-09 17:06:44 pm »
Na nežinau. Asmeniškai aš nuo C++ pradėjau dar kokioj 9 ar 8 klasėje ir visiškai nesiskundžiu :)

Neprisijungęs Lukas

  • Administratorius
  • Herojus
  • ******
  • Įrašai: 7431
  • Karma: +232/-15
    • Žiūrėti profilį
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #13 Įrašytas: 2010-05-09 17:50:55 pm »
Na nežinau. Asmeniškai aš nuo C++ pradėjau dar kokioj 9 ar 8 klasėje ir visiškai nesiskundžiu :)

reiskia gabus esi ;] bet didziajai daliai zmoniu yra tikrai per sudetinga su c++ as pats paskalio irgi niekad nesimokiau, nemoku ir nenoriu moket :D as pries ji kazkodel nusistates ;D pradejau nuo html+css tada php, javascript sql o tada jau visos kitos internetines kalbos, veliau atsikandau java ir c++, dabar dar tenka fortranu parasinet  (primena paskali). bet man is esmes kolkas bent nepatinka sisteminis programingas, man patinka internetinis, todel paskalis man nelipo ;]
Jūsų draugas, kolega ir puslapio administratorius,

Lukas.

Gerda Photography
Serveriai.lt 50% nuolaida!
Free Hosting
Free Templates

Neprisijungęs vitalikaz

  • Dalyvis
  • **
  • Įrašai: 895
  • Karma: +59/-2
  • Tikėk kuo tiki
    • Žiūrėti profilį
    • blast.lt
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #14 Įrašytas: 2010-05-15 12:27:28 pm »
na, kaip sakoma, kiekvienam savo :)

Neprisijungęs Nemoksa

  • Naujokas
  • *
  • Įrašai: 272
  • Karma: +6/-0
    • Žiūrėti profilį
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #15 Įrašytas: 2010-06-01 20:35:06 pm »
o dabar gal gaetumete parodyti kaip tai programelei  pritaikyti OS dizaina kad ne per CMD atidarinetu ?:)

Neprisijungęs vitalikaz

  • Dalyvis
  • **
  • Įrašai: 895
  • Karma: +59/-2
  • Tikėk kuo tiki
    • Žiūrėti profilį
    • blast.lt
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #16 Įrašytas: 2010-06-02 19:09:37 pm »
Jeigu windows'ams - tau reikia naudoti WinAPI. Includin'i viena f-ju aprashu faila ( #include <windows.h> ), ir gali naudoti windows shell funkcijas ir objektus (tarp aisku kuriu yra ir grafinio vartotojo interfeiso elementai - langas, mygtukas, editbox'as ir t.t.). Galiausiai galima neincludint standartiniu C/C++ io biblioteku (tokiu kaip stdio.h ir kt.), o naudot tik standartines windows funkcijas ish windows.h, tada gan didele sukompiliuota programa gali svert tik 5-6 Kb :)

Placiau apie WinAPI - http://lt.wikipedia.org/wiki/Windows_API
Taikymas - http://msdn.microsoft.com

Aisku, yra sukurta daug IDE aplinku, kad su WinAPI dirbti patogiau. Pvz. Borland C++ Builder (nepatariu), Microsoft Visual Studio (.NET) - patariu :) Klausk jeigu ka. Sekmes! :)

Neprisijungęs Simas

  • Administratorius
  • Dalyvis
  • ******
  • Įrašai: 998
  • Karma: +21/-1
    • Žiūrėti profilį
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #17 Įrašytas: 2010-06-02 19:16:22 pm »
O kaip inkludinti savo sukurta aplinka ? :]

Neprisijungęs vitalikaz

  • Dalyvis
  • **
  • Įrašai: 895
  • Karma: +59/-2
  • Tikėk kuo tiki
    • Žiūrėti profilį
    • blast.lt
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #18 Įrašytas: 2010-06-02 19:21:55 pm »
Ka turi omeny? :) savo funkciju aprashu faila?

Neprisijungęs Macaque

  • Dalyvis
  • **
  • Įrašai: 861
  • Karma: +26/-0
  • makakuje.
    • Žiūrėti profilį
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #19 Įrašytas: 2010-06-02 22:22:35 pm »
Manau jis turėjo omenyje, kaip ant jo sukurto UI "užmauti" programa :)
„Tik vienas dalykas gali svajonę padaryti neįgyvendinamą: tai baimė, kad nepasiseks. “ - Paulo Coelho

Rekomenduoju pirkti domenus iš - IV.lt

Neprisijungęs vitalikaz

  • Dalyvis
  • **
  • Įrašai: 895
  • Karma: +59/-2
  • Tikėk kuo tiki
    • Žiūrėti profilį
    • blast.lt
Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #20 Įrašytas: 2010-06-03 12:21:03 pm »
žiūrint per ką daryt. :) jei per nuogą WinAPI, tai reikiamam objektui sukuri taip vadinamą EventHandler'į ir jį piskiri norimam event'ui. Jei per kokį IDE, tai tas darosi lengviau. Siūlau dokumentaciją pasiskaityt :D

Manualai.lt Forumas

Re: C++ Pirmoji Programa
« Atsakymas #20 Įrašytas: 2010-06-03 12:21:03 pm »